Verucile sunt mici tumorete care apar la suprafata pielii, determinate de anumite subtipuri ale virusului papiloma (HPV).
Sunt foarte des intalnite la oameni (1 din 10 persoane prezinta aceata afectiune), cel mai frecvent apar la copii si tineri, de obicei inainte de 20 ani, dar practic pot sa se dezvolte la orice varsta.
De obicei sunt nedureroase, dar cele care se gasesc pe zone de presiune, cum ar fi pe talpa sau pulpa degetului, pot fi chir foarte dureroase.
Sunt contagioase? DA, dar pentru a se transmite de la o persoana la alta necesita un contact direct. Riscul de transmitere este mai mare daca exista mici leziuni la nivelul pielii, sau daca pielea este uda si in contact cu suprafete rugoase (cum ar fi la piscina). Daca o veruca se traumatizeaza, ea se poate inmulti, determinand alte leziuni pe suprafata pielii.
Care este perioada de incubatie? Este variabila, uneori pot trece si 12 luni de la contactul infectant la aparitia negului.
Cate tipuri de veruci sunt?
- Cele mai obisnuite sunt cele de pe dosul degetelor
- Formele periunghiale se pot dezvolta la marginea sau sub unghie, uneori provocand modificarea unghiei
- Verucile plantare, de obicei dureroase; uneori pe talpa se pot inmulti foarte mult, luand un aspect mozaicat; uneori aceasta zona poate atinge cativa cm in diametru
- Verucile plane , mai ales la copii, pe fata si dosul mainilor
- La nivelul barbii sau scalpului apar mai degraba formatiuni filiforme
- Exista si negi care apar in zonele mucoasei bucale
- Verucile genitale( sau in zona perianala) care de obicei se transmit prin contact sexual.
Tratamentul veruclor virale:
- Uneori aceste formatiuni dispar de la sine, dupa o persistenta de luni sau ani.
- Solutiile locale cu substante care le “topesc”: acid salicilic, acid lactic, uree. Preferam de multe ori sa aplicam aceste substante sub un pansament oclusiv( acoprit cu o folie de plastic 12-24 ore)
- Crioterapia: aplicatia saptamanala de azot lichid (3-4 sedinte). De cele mai multe ori este dureroasa, dar nu necesita anestezie locala.
- Cauterizarea leziunilor se face sub anestezie locala, necesita ingrijirea plagii 10-14 zile in functie de marime si de localizare
- Tratament laser, este dureroasa strict aplicatia de lumina. Leziunea dispare treptat, fare cicatrice si fara necesitatea ingrijirii ulterioare.
- In cazul in care un pacient prezinta foarte multe leziuni, sau o explozie brusca de multe leziuni, se potrecomanda tratamente sistemice cu terapii care stimuleaza imunitatea organismului impotriva virusului.