Dermatoscopia este o metoda de diagnostic neinvaziva care afiseaza o imagine amplificata a suprafetei cutanate examinate, astfei incat permite vizualizarea structurilor pielii si a caracterelor pigmentare. Acxeste carcatere nu pot fi vizualizare cu ochiul liber si nici cu ajutorul metodelor clasice de amplificare.
Dermatoscopia permite o crestere semnificativa a ratei diagnosticlui clinic in cazul leziunilor cutanate melanocitare sau non-melanocitare, benigne sau maligne, in special in cazul melanomului malign (MM), astfel incat aceasta metoda poate creste acuratetea diagnosticului cu 10-27%, in functie si de experienta clinicianului.
Pe masura ce aceasta ramura investigativa a dermatologiei s-a dezvoltat, s-au stabilit criterii dermatoscopice care ajuta la diagnosticarea anumitor tipuri de leziuni.
In cazul nevilor pigmentari, s-au descris 5 tipuri de configuratii (adica de dispunere a pigmentului), aceste configuratii avand o corelatie cu aspectul histologic si aduce date despre tipul nevului, dispunerea la nivelul structurilor cutanate a pigmentului, despre mposibilitatile evolutive ale formatiunii, etc. In plus de configuratiile descrise (radiara, globulara, omogena, radiara sau atipica) se mai urmaresc globuli, puncte pigmentare, structuri vasculare, descrierea acestora ca forma, marime, localizare pot aduce date privind posibilitatea evolutiei spre MM a unui nev pigmantar.
Scopul de baza al dermatoscopiei este de a depista cat mai precoce MM, tumora extrem de agresiva. Cel mai adesea, MM prezinta o configuratie dermatoscopica mixta, cu un amestec de cel putin 3 criterii dermatoscopice care coexista in cadrul aceleiasi leziuni (reticulatia pigmentara atipica, striuri pigmentare neregulate, petesii si globule neregulate, structuri ciani-leuco-pigmentare si macule pigmentare neregulate). Pentru diagnosticul MM, dermatoscopistul trebuie sa caute cu atentie si sa identifice criteriile melanom-spacifice, lucru care poate fi foarte difícil uneori. In cazul unei minime suspiciunide MM, leziunea se excizeaza, pentru a putea fi diagnosticata histopatologic.
Dermatoscopia are indicatie si in diagnosticul leziunilor cutanate nonmelanocitare, cum ar fi: keratoza seboreica, carcinomul bazocelular, dermatofibromul, boala Bowen.
Cheratoza seboreica are criterii dermatoscopice specifice (chisturi miliare, orificii de tip comedogenic, margine mancate de molii, suprafata cerebriforma sau cu aspect de amprenta digitala), care ne ajuta sa o diagnosticam foarte usor.
Carcinomul bazocelular poate prezenta si el configuratii mixte dermatoscopice, altele decat cele descrise la MM (macule ciano-pigmentare, arborizatiile vasculare, globuli bguni, structuri in forma de frunza de artar).
Hemangioamele se caracterizeaza dermatoscopic prin descrierea de lacune eritro-ciano-pigmentare. Aspectul culorii lacunelor indica localizarea hemangiomului la nivel cutanat. Uneori se pot descrie zone intens pigmentate, care indica o trombozare la nivelul formatiunii vasculare.
Sa nu uitam , insa , ca rolul principal al dermatoscopiei este depistarea in faza precoce a MM, stiind cu totii ca stadiul incipient de boala (echivalent histologic cu grosimea tumorii sub 0.75 mm) poate insemna vindecarea pacientului. Putem privi dermatoscopia ca o metoda de sceening pentru depistarea MM, mai ales pentru persoanele cu risc de a dezvolta aceasta boala (antecedente familiale de MM, nevi congenitali, nevi pigmentari dobanditi multipli, pacienti cu MM in antecedente, persoane cu expunere solara intensa in trecut si in prezent). Urmarirea nevilor existenti se poate face prin fotografierea cu ajutorul dermatoscopului a leziunilor suspecte, stocarea intr-o baza de data si posibilitatea de comparare cu o alta examinare, dupa o perioada de timp.