Majoritatea oamenilor sunt afectați de deteriorarea părului, fie că acesta cade sau firul devine mai subțire și uscat. În primul rând, deteriorarea părului produce emoții negative asupra psihicului, deoarece este o parte a corpului nostru care se vede și care influențează în mod considerabil aspectul nostru exterior.
Studiile arată că odată cu începutul sezonului rece, numărul de fire de păr pe care le pierdem este mai mare și firul de păr este mai deteriorat.
Vă propun să vedem prima dată ce se întâmplă cu firul de păr?
În primul rând, trebuie subliniat că este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr zilnic. Dar este bine să știm să facem diferența între normal și momentul în care trebuie să vizităm medicul dermatolog.
Un adult are între 90.000 și 150.000 fire de păr pe scalp. Firul de păr poate crește până la 6 ani. În jur 90% din firele de păr cresc și doar 10 % din ele se opresc din creștere și cad după 3-5 luni. Așa se explică că nu toate firele de păr au aceeași lungime.
Timp de 3 luni foliculul din care crește firul de păr intră în repaus. După acestă perioadă începe să crească noul fir de păr.
În anotimpul rece corpul nostru suferă în principal datorită schimbărilor climatice. Afecțiunile acute din această perioadă influențează considerabil funcționarea organismului nostru. Organismul se apără împotriva bacteriilor și virușilor, iar celulele care asigură creșterea părului își încetinesc ritmul de înmulțire, astfel părul nostru suferă. Deteriorarea calității părului poate fi un barometru și pentru starea noastră de sănătate, dar nu obligatoriu. De aceea este bine să consultăm un medic dermatolog în acestă privință, pentru a clarifica care este cauza căderii sau deteriorării părului.
Medicul dermatolog ne va recomanda pașii următori:
- Tratament
- Alte investigații
- Vizita la alte specialități.
Afecțiunile care produc căderea și deteriorarea firului de păr pot fi: anemia, ovarul polichistic la femei, afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale tiroidei, etc sau în urma unor tratamente medicale.
Ceilalți factori care influențează părul nostru țin de stilul de viață: diete dezechilibrate, stresul, expunerea neprotejată la soare, folosirea unor produse de păr nepotrivite, decolorarea și vopsirea excesivă a părului, etc.
O ultimă cauză a pierderii părului este cea genetică. Ea ține de așa numitul istoric al familiei.
De ce să tratăm căderea și deteriorarea părului
Indiferent de cauze, un aspect inestetic al părului produce probleme emoționale. Acestea afectează viața noastră socială și profesională, provocând neîncredere în propia persoană.
Cum tratăm?
- Transplant – este singura soluție pentru cauzele genetice
- Vitamine și suplimente
- PRP – Terapia Vampir
Înainte de a începe orice tratament găsit pe internet, recomandat la TV, de prieteni sau vecini, consultă un medic dermatolog. Medicul este sigurul care poate stabili cu precizie cauza căderii sau deteriorării părului. Pentru diagnosticare fiind necesare recomandări de investigații sau consultarea altor specialități.
La fel ca și tenul, părul tău poate fi cartea ta de vizită, ai grijă de el!
Ce întrebări să adresezi medicul dermatolog:
Care este cauza căderii sau deteriorării firului de păr?
Care sunt alternativele de tratament?
Care este cel mai potrivit tratament pentru mine? De ce?
Care este perioada estimantivă a tratamentului?
Care pot fi efectele adverse ale tratamentelor?
Cum trebuie să mă pregătesc pentru tratament?
Tratamentul meu este dureros?
Trebuie să repet tratamentul la un anumit interval de timp?
Care este costul estimativ al tratamentului?
Ce așteptări aveți în legătură cu tratamentul meu?