Alunitele sau “semnele de mama”, sunt denumite in limbaj medical nevi pigmentari. Unele dintre ele sunt prezente de la nastere, dar cele mai multe apar in perioada de copilarie, respective de adult tanar. Sunt mici formatiuni rotund-ovalare, in planul pielii sau usor proeminente, de culoare bruna, negra, de culoarea pielii sau rozalii. Dimensiunile lor sunt variabile, de la cativa mm la cativa cm.
Nu toate formatiunile care apar pe piele sunt alunite. Un consult dermatologic va poate confirma care leziuni sunt alunite si care nu.
De ce este important sa urmarim alunitele?
Uneori, unii nevi pigmentari pot degenera intr-o forma de cancer de piele, care daca nu este diagnosticat in stadiu incipient, poate fi destul de agresiv. Aceasta forma de cancer porta numele de melanom malign. Urmarirea alunitelor prin dermatoscopie poate pune un diagnostic precoce al melanomului, moment extrem de important pentru evolutia ulterioara a bolii.
Ce trebuie sa ne ingrijoreze la o alunita?
Orice modificare pe care o sesizam la o alunita, privind culoarea, forma, sangerarea spontana (in afara unui traumatism) trebuie sa ne atraga atentia si sa ne determine sa consultam un dermatolog. La copii si tineri, aceste modificari pot fi normale, dar nu si dupa 40 ani. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca un melanom poate sa apara fie prin transformarea unei alunite, fie prin aparitia unei leziuni noi pe piele sanatoasa.
Care sunt persoanele cu risc mai mare de melanom?
Persoanele care prezinta mai multe alunite , cele care au suferit arsuri solare in copilarie, cele care au rude apropiate cu melanom, persoanle care au alunite de tip nevi displazici sau congenitali. Nevii displazici sunt nevi care sunt asimetrici, au marginea neregulata, pigmentatia neuniforma si dimensiuni peste 5 mm. Nevii congenitali (nevii prezenti de la nastere) au risc mai mare de malignizare, risc ce creste odata cu dimensiunea lor.
Ce facem in cazul modificarilor alunitelor sau suspiciunii unui melanom?
Prima masura terapeutica este de indepartare a leziuniii suspecte prin excizie chirurgicala, urmata de examen microscopic (examen histopalotogic). Excizia este importanta odata pentru ca indepartand celulele cu risc de malignizare, indepartam riscul de aparitie a melanomului. Daca deja se suspecteaza un melanom, excizia inseamna indepartarea masei tumorale si un diagnostic de certitudine si de stadializare a bolii. Interventia chirurgicala nu este echivalenta cu extinderea bolii sau cu decesul. Acest MIT este legat de faptul ca de cele mai multe ori se excizeaza o formatiune intr-un stadiu avansat de boala, cand deja exista progresie spre alte organe. Indepartarea prin chirurgie a unei alunite reprezinta singura modalitate de diagnostic de certitudine si de stadializare in caz de melanom. Daca se surprinde un melanom in primul stadiu de boala, indepartarea lui chirurgicala poate insemna singura modalitate terapeutica si chiar vindecarea bolii.
Ce este dermatocopia?
Dermatoscopia este o medoda nedureroasa si neinvaziva prin care leziunile de pe piele sunt vizualizate mai in “profunzimea”lor. Cu ajutorul unui dermatoscop se pot diagnostica si urmari multe dintre formatiunile tumorale ale pielii. Exista posibilitatea fotografierii imaginilor si stocarii informatiilor, pentru a putea compara leziunile la diverse intervale de timp. Dermatoscopia creste precizia in diagnostic, dar sunt situatii cand este absolut necesara excizia leziunii si examen histopatologic.