Acneea la pubertate

Numită și acneea juvenilă, o întâlnim cel mai des între vârstele 12 – 19 ani, la un număr mare de adolescenți. Factorul determinant este activitatea hormonală specifică acestui interval de vârstă. Fiecare adolescent reacționează diferit la modificările hormonale. Acneea juvenilă se prezintă sub formă de puncte negre și /sau leziuni inflamatorii dureroase, numite coșuri.

Impactul psihologic pe care îl poate avea această afecțiune asupra tinerilor este unul considerabil, dacă avem în vedere că aspectul exterior este foarte important pentru aceștia. Tratamentul acneei juvenile este de lungă durată, iar succesul tratamentului este strâns legat de educația privind curățirea și îngrijirea tenului.

Deși se recomandă vizita la medicul dermatolog, încă de la apariția primelor semne, statistic vorbim, doar 1 din 3 tineri ajung la medic și foarte puțin din aceștia continuă sau respectă tratamentul recomandat.

De multe ori, rezultatele tratamentelor nu sunt imediate, ceea ce determină atât adolescenți cât și părinții acestora să apeleze la o a doua părere. Este ok, dar trebuie să aveți în vedere că acneea junevenilă nu „trece” de la o zi la alta, pentru că așa cum spuneam mai sus, ea apare și este întreținută de activitatea hormonală.

Pentru a avea un ten curat, fin în viitor, trebuie să avem în vedere 2 lucruri, zilnic în ceea ce privește tenul adolescenților:

  1. Curățarea tenului dimineața și seara
  2. Tratarea sau îngrijirea cu produse specifice, în funcție de tipul de acnee diagnosticat de medicul dermatolog.

Din fericire, azi putem trata sau estompa semnele „lăsate” de acneea juvenilă. Terapiile recomandate sunt terapia cu microace Dermapen, microdermabraziunea și peeling-ul chimic.