Ce este toxina botulinica? Toxina botulinica este o substanta produsa de o bacterie care poate cauza botulismul. Ea produce inactivarea musculara, effect obtinut prin blocarea transmisiei neuromusculare inzona in care este injectata.
Utilizarea toxinei botulinice pentru transpiratia in exces (axilara, palmara sau plantara) se face prin injectarea ei in zona de tratat, ceea ce duce la scaderea considerabila, pana la disparitie a transpiratiei.
Inainte de sedinta de injectare :
- Trebuie indepartat parul din axile prin radere
- Nu folositi antiperspirante
- Nu se administreaza medicamente ca antiinflamatoare nesteroidiene, aspirina, pentru ca acestea cresc riscul de sangerare la locul injectarii.
Cum decurge sedinta de injectare ?
- Se delimiteaza zona de injectat prin utilizarea de iod si amidon- apare o reactie de culoare cu ajutorul careia medicul vizulizeaza zona in care secretia este maxima.
- Se poate face o preanestezie usoara, utilizand creme anestezice sau pachete de gheata care se mentin in zona respectiva cateva minute inainte de injectare.Chiar si asa, injectarea in palme sau plante e mult mai dureroasa.
- Se injecteaza apoi toxina in 10-15 puncte pentru fiecare axila. Pentru palme si plante sunt necesare mai multe puncte.
- Dupa sedinta se spala zona bine , cateva zile , pentrua indeprta resturi de iod si amidon.
Ce se intampla dupa sedinta de injectare ?
Efectul apare cam in 48 ore si va fi complet in 2 saptamani, ceea ce inseamna ca se reduce foarte mult, pana la disparitie completa. Se poate intampla, ca, la efort intens sau la expunere mare la caldura, sa mai apara o minima secretie.
Uneori, dupa sedinta de injectare, poate sa persiste un mic disconfort sau mici vanatai la locul de injectare. Ambele dispar in cateva zile.
Contraindicatii pentru injectare de toxina botulinica :
- Sarcina si alaptarea
- Boli neuromusculare cunoscute (scleroza multipla, miastenia gravis, etc)
Ce alternative exista in afara toxinei botulinice ? S-au incercat medicatii interne, lotiuni topice mai ales pe baza de clorura de aluminiu, tratamente de fizioterapie (iontoforeza) sau chiar metode chirurgicale, dar multe ori au efecte adverse, ori sunt ineficiente.
Cat de sigura este toxina botulinica ? Exista boli neurologice unde toxina botulinica se injecteaza in cantitati mari si unde nu s-au depistat efecte adverse. Pentru hiperhidroza, cantitatea este si mai mica, iar zona unde se injecteaza e mica, astfel incat profilul de siguranta este foarte bun.
Nu s-au inregistrat cazuri de reactii alergice la injectarea toxinei. Cei care au suspiciuni de alergie la toxina sau la albumina, ar trebui sa evite aceasta procedura.
Se cunosc cazuri de anticorpi la toxina botulinica ? Da, organismul are posibilitatea de a sintetiza anticorpi impotriva toxinei, mai ales la injectarea de cantitati mari si la intervalle mici (lunar), asa cum e necesar in bolile neurologice. Daca se sintetizeaza cantitati mari de anticorpi, efectul toxinei scade foarte mult (practic injectarea nu mai are efectul scontat). Foarte putini oameni au anticorpi suficienti pentru a inactiva toxina botulinica.