PIELEA USCATA SI EMOLIENTELE

Pielea are in mod natural, in scop de protectie, la suprafata ei, un strat lipidic protector. Acesta are capacitatea de a reduce pierderile de apa de la nivelul pielii spre exterior, ceea ce duce la uscarea in exces a pielii.

Pielea uscata are un aspect crapat, cu mici fisuri, cu descuamari iar la palpare este rugoasa. Pielea uscata este lipsita de aparare impotriva factorilor infectiosi, factorilor de mediu, cum ar fi frigul, vantul. De asemenea, este mai predispusa la a dezvolta reactii iritative si alergice. De multe ori, la nivelul pielii uscate pot sa apara senzatii de mancarime, fara alt tip de leziuni. Iata de ce, este importanta pastrarea pielii hidratata si catifelata. Cum? Prin aplicarea zilnica de emoliente.

Emolientele sunt produse care, aplicate pe piele, refac stratul de protectie lipidica si redau pielii catifelarea, elasticitatea si aspectul placut la atingere. Emolientele,mai ales cele din gamele de dermatocosmetice, sunt sigure, adica nu determina reactii de contact sau sistemice.

Sunt foarte multe tipuri de emoliente, iar cel mai bun este cel care se potriveste pielii fiecarei persoane.

Emolientele sunt de mai multe feluri: lotiuni, creme, unguente. Unguentele sunt mai grase, mai neplacute dupa aplicare, datorita aspectului gras care ramane dupa aplicare. Ele sunt utilizate mai ales pe zone foarte uscate, pe perioada noptii.

Cremele sunt mai placute si mai usor de aplicat, pentru ca ele au un continut crescut de apa (sunt amestecuri de ulei si apa in diverse proportii).Ele catifeleaza si hidrateaza pielea foarte bine.

Lotiunile se absorb mai usor si necesita mai multe aplicatii.

Exista si produse pentru baie si spalare. Acestea ajuta la catifelarea pielii, lasand un film subtire , usor gras la suprafata ei. Inlocuitoarele sapunului sunt foarte eficiente, dar nu fac multa spuma. Uleiurile de baie se adauga in apa din cada, pentru a ameliora calitatea apei, facand-o mai putin “dura”. Dupa utilizarea uleiului de baie, se aplica un emolient.

Emolientele se aplica imediat dupa baie, pe pielea putin jilava. Crema se aplica in palme, apoi se aplica pe diversele zone ale corpului, prin miscari delicate, circulare.

Este de preferat sa se utilizeze emolientul zilnic, pe toata perioada anului, si nu doar cand devine pielea uscata sau simptomatica.

Alte safturi utile pentru a evita o piele uscata:

  • Baile sa nu fie foarte frecvente si nici prea fierbinti
  • Durata unei bai sa nu depaseasca 20 minute
  • Aplicarea de emoliente inainte si dupa innot
  • Utilizarea unui emolient neparfumat, fara conservanti
  • De preferat sa se utilizeze un dermatocosmetic, produs care are riscuri mici de producere a unei reactii de contact
  • Pe perioada iernii de preferat sa se foloseaca un emolient mai gras (balsam emolient)
  • Dupa expunerile la soare, sa se aplice lotiuni dupa plaja, pentru a rehidrata pielea.