MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Este o afectiune virala a pielii, care duce la aparitia de mici leziuni proeminente, rozalii si nedureroase. La inceput pot avea aspectul unui mic ‘cos’, dar pe masura ce creste leziunea, devine rozalie si ombilicata central. Numarul de leziuni care poate sa apara al o singura persoana este variabil, de la una la cateva zeci (sau chiar sute in cazuri mai rare).

Aceasta afectiune se transmite de la o persoana la alta, prin contact direct. Este foarte frecventa la copii, mai ales cei care merg in colectivitati, dar poate sa apara si la adulti. Exista multi adulti care dezvolta leziuni in zona pubiana, cand putem sa luam in calcul si transmiterea prin contact sexual.

Leziunile sunt nedureroase si nu se transforma in cancer. Se vindeca fara cicatrice.

De obicei, leziunile dureaza intre 9-12 luni si se pot vindeca spontan.

La copii cu dermatita atopica au tendinta de a fi mai numeroase , de a persista mai mult timp si de a recidiva dupa tratament.

Uneori, leziunile de molluscum contagiosum pot deveni rosii, inflamate, se pot suprainfecta sau in jurul lor este posibil sa apaara reactii de tip eczema. Acestea se trateaza doar local cu antibiotice sau dermocorticoizi, dupa caz.

MODALITATI DE TRATAMENT

Intrucat nu exista o terapie specifica impotriva virusului, vom trata doar leziunile produse de acesta. Exista mai multe posibilitati terapeutice :

  • Cea mai simpla este inteparea leziunii cu un ac steril si eliminarea continutului albicios
  • Aplicarea de solutii sau creme pe baza de acid salicilic, dar acestea pot produce o reactie inflamatorie locala
  • Medicul mai poate distruge leziunile prin crioterapie sau prin chiuretarea lor. Aceste manopere pot fi putin dureroase, de aceea, la copii se poate aplica inainte o crema anestezica, ce reduce mult senzatia neplacuta.
  • In anumite situatii se poate indica si un tratament local cu imiquimod.

Exista posibilitatea ca dupa tratament leziunile sa reapara.