Exista multe leziuni cutanate, de tip tumoral, care trebuie eliminate de pe suprafata pielii prin metoda exciziei chirurgicale. Eliminarea poate fi in scop diagnostic, in scop terapeutic pentru tumori maligne sau cu potential de malignitate, sau in scop estetic.
Excizia se realizeaza in sali de tratament adecvate, cu instrumente de unica folosinta, sterile.
Inainte de excizie, se delimiteaza zona, se anesteziaza tegumentul cu xilina 1 sau 2 %. Urmeaza apoi excizia zonei, cu o margine de siguranta, in functie de tipul leziunii. Se indeparteaza leziunea cu tot stratul cutanat aferent. In cazul leziunillor sangerande, se poate face o hemoastaza cu electrocauter, dupa care se practica sutura. De cele mai multe ori se sutureaza cu fire de profunzime absorbabile, apoi se sutureaza cu fire de suprafata, care se scot dupa 7-10 zile. In anumite situatii, firele de suprafata se pot inlocui cu niste benzi adezive care mentin « lipite » marginile plagii. In acest caz, vindecarea este mai estetica.
Inainte de interventie e bine ca pacientul sa nu consume alcool, sa opreasca cu 2 zile inainte administrarea de aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, sau tratamente precum trombostop, etc. Aceste medicamente ar putea produce o sangerare mai abundenta la nivelul plagii operatorii.
Dupa intrerventie, plaga trebuie ingrijita prin aplicarea zilnica de dezinfectant si pansament. De preferat ca schimbarea pansamentului sa se faca tot in cabinet, de catre personalul medical.
Firele de sutura se scot dupa 7-10 zile, dupa ce cicatricea s-a format.
Imediat dupa interventie pacientul evita baile, sportul, inotul si sauna, ridicarea obiectelor grele, pentru ca ar putea afecta vindecarea plagii.
Vindecarea completa a plagii dureaza aproximativ 1 luna.
Excizia se preteaza pentru formatiuni benigne de tipul nevilor pigmentari (alunite) , chiste, cheratoze seboreice, cheratoze actinice sau a formatiunilor tumorale cu caracter malign : melanom, carcinoame etc.