Dermatita sau eczema este o afectiune manifestata prin: roseate, uscaciune, fisuri si crapaturi, uneori mici vezicule, associate cu senzatii de mancarime, usturime sau uneori durere. Frecarea repetata (scarpinatul) zonelor duce la ingrosarea pielii.
CE ESTE O DERMATITA DE CONTACT ?
Toate manifestarile care apar determinate de contactul cu o substanta agresiva. Exista 2 forme de dermatita de contact : dermatita de contact iritativa (DCI) si dermatita de contact alergica (DCA).
DERMATITA DE CONTACT IRITATIVA – DCI
Este cea mai frecventa afectiune dermatologica a mainilor. Este determinata de substante care altereaza stratul protector al pielii.
Cel mai frecvent, aceasta dermatita apare dupa contactul repetat cu apa si sapunuri sau detergenti. Dar poate fi declansata de o multitudine de agenti : vopsele, desinfectanti, solventi, degresanti, metale, solutii industriale din pielarie, tabacarie, marochinarie, insecticide, pesticide, ciment, metale si multe altele.
Debutul este cu roseata, usoara usturime sau mancarime, mici descuamri sau mici vezicule. Netratata, pielea mainilor devine uscata, fisurata, ingrosata, cu crapaturi si isi pierde elasticitatea. Odata aparute aceste modificari, pielea are capacitate de aparare si mai redusa, ca urmare, agentii iritanti devin si mai agresivi. Pactic, se intra intr-un cerc vicios, iar tratamentul poate fi foarte dificil.
Persoanele cela mai expuse pentru aceasta DCI sunt : coafezele, frizerii, cosmeticienele, persoanele din industria alimentara, personalul medical, gospodinele, agricultorii, personalul de curatenie.
Factori favorizanti : pielea uscata si neingrijita, spalatul frecvent al mainilor, dermatita atopica in antecedente, expunerea la temeraturi scazute (iarna), vant si umiditate.
DERMATITA DE CONTACT ALERGICA – DCA
Este mai putin frecventa. Apare datorita declansarii unei reactii alergice, la un agent extern, cu care pielea a venit anterior in contact. Reactiile sunt mai acute si de multe ori au tendinta sa se extinda sip e alte zone. Nu se stie de ce doar unele persoane care vin in contact cu un alergen, dezvolta aceste reactii.
Cel mai frecvent, DCA apare la contactul cu anumite metale, si anume la nichel, care se gaseste in compozitia multor bijuterii sau accesorii vestimentare (nasturi metalici, fermoare, capse, catarame). Alte substante foarte des implicate in DCA sunt parfumurile, conservantii din cosmetic, aditivii din cauciuc si piele.
MASURI GENERALE DE INGRIJIRE A MAINILOR reprezinta cea mai importanta parte a preventiei si tratamentului. Aceste masuri stau la baza succesului terapeutic si la evitarea recidivelor.
- Protejarea mainilor de contactul direct cu substante de curatenie (detergenti, sapunuri, substante de albit, degresante, produse de ingrijire a lemnului etc), prin utilizarea permanenta a manusilor de protectie. Acestea se schimba ori de cate ori se degradeaza.
- Purtarea de manusi de bumbac oe sub cele de latex sau cauciuc. Uneori si latexul poate fi iritant.
- Persoanele care constata ca au reactii de la citrice sau tomate, e bine sa utilizeze manusi de protectie, de cate ori curata sau manevreaza aceste fructe / legume.
- Persoanele care se ocupa de gradinarit, de asemenea, trebuie sa foloseasca manusi de protectie.
- De preferat utilizarea de masini de spalat (vase, rufe).
- Evitarea contactului direct cu vopseluri, solventi, uleiuri, degresanti, ciment etc
- Spalarea mainilor cu sapunuri usoare, putin agresive.
- Uscarea mainilor prin tamponare, nu prin frecare. ATENTIE! Clatirea si uscarea pielii de sub inele. Acolo ramane o zona umeda si substante iritante, de unde se poate declansa o reactie iritativa a intregii maini.
- In perioadele reci, mai ales insotite de umiditate si vant, se recomanda purtarea de manusi de piele, pentru a preveni uscarea si craparea mainilor.
- Utilizarea de emoliente (creme sau unguente) inainte de a incepe activitatea si reaplicarea lor dupa spalare. Se recomanda aplicarea cat mai frecventa a emolientelor, ori de cate ori mana este uscata.
TRATAMENTUL se aplica in perioadele acute ale bolii, cand exista semne de inflamatie : roseata, vezicule asociate cu mancarime sau usturime.
- Spalarea mainilor cu apa calduta, cu sapunuri non-agresive sau cu uleiuri emoliente, uscare prin tamponare usoara.
- Aplicarea repetata de emoliente, mai ales dupa spalarea mainilor.
- Dermocorticoizi – indicati de medic !. Utilizarea acestora se face pe o perioada de 10-14 zile cel putin, pana la corectarea completa a fazei inflamatorii.
Recuperarea dupa un episod de dermatita de contact poate dura cateva luni, chiar daca pielea are un aspect normal, ea este inca vulnerabila la agresiunea externa.