FOTOPROTECTIA

E vital sa-ti protejezi pielea si ochii de efectele nocive ale soarelui.

Nu conteaza cum e vremea sau ce faci – protejea-ti pielea de radiatiile UV, mai ales in perioada mai-septembrie, si mai ales intre orele 10-17 ale zilei. De asemenea, tine cont de zilele insorile ale iernii, cu zapada, mai ales daca esti la schi, pentru ca zapada va reflecta o cantitate din radiatiile solare, astfel incat pe pielea ta ajunge o cantitate si mai mare de radiatii solare.

Asigurati-va ca si copiii vostri sunt protejati impotriva soarelui.

Cum ne protejam de soare ?

Schimband obiceiurile de expunere la soare si anume :

  • Evitand expunerea la soare intre orele 10-17
  • Stand mai mult la umbra
  • Utilizand haine cu protectie impotriva razelor de soare (exista haine pe eticheta carora veti gasi inscriptia UPF, ceea ce inseamna factorul de protectie al hainei respective). Un UPF mai mare de 40 protejeaza mai bine dacat o crema cu factor de protectie solara. Hainele inchise la culoare au o capacitate mai mare de a respinge radiatiile solare, comparativ cu cele deschise la culoare.
  • Utilizand palarii cu boruri mari si ochelari de soare.
  • Aplicand creme cu factor de protectie solara, inainte cu 30 minute inainte de expunerea solara.

Cum alegem produsele de protectie solara  pentru piele?

Produsele cu protectie solara au inscriptionate SPF (factor de protectie solara) urmate de un numar. Pe piata noastra produsele cu factorul cel mai mare este 50. Multe produse au inscriptionate SPF diferit pentru UVA, rspectiv UVB. Cel mai bine este ca produsul pe care il utilizati sa aiba protectie impotriva ambelor tipuri de ultraviolete : A si B.

Cremele se aplica pe piele cu 30 minute inainte de expunerea la soare. Daca stati mai mult la soare, reaplicati crema la fiecare 2 ore.

Cremele rezistente la soare au capacitatea de a rezista mai mult pe piele, deci sunt de preferat daca intrati in apa (piscina, mare).Totusi, ele se reaplica dupa iesirea din apa, sau dupa stergerea pielii cu prosopul.

Produsele anti-soare se aplica in functie de tipul de ten : pentru pielea mai grasa exista geluri sau lotiuni. Pielea uscata necesita aplicatii de creme, care au si o componenta de hidratare. Copiilor le sunt destinate sprayurile sau lotiunlei, care sunt mai usor de aplicat. ATENTIE ! Pentru copii exista produse cu factori de protectie din substante organice, care au capacitatea de a reflecta soarele si nu de a absorbi radiatiile solare. Pentru zone ca : buze, nas, periocular exista stickuri speciale.

Reactii adverse la produsele de protectie solara. Se descriu reactii de contact – roseata, descuamare, senzatie de mancarime sau de disconfort local. Aceste reactii apar mai ales la persoanele cu ten sensibil sau iritabil. Exista reactii alergice, mai ales de la parfumurile si conservantii din produsele de fotoprotectie, sau chiar la substantele fotoprotectoare. Daca sunteti o persoana cu ten sensibil, testati mai intai produsul pe o zona mica, 1-2 zile, ianinte de a o aplica pe toata fata sau pe tot corpul.

In cazul aparitiei unei reactiii nedorite, nu ezitati sa cereti sfatul unui dermatolog.