Una dintre formele de rarefire a parului, este caderea lui difuza, temporara si reversibila care in termini medicali poarta denumirea de effluviu telogen. Este cea mai frecventa forma de rarefierea parului, pentru care forte multi pacienti, mai ales femei , se adreseaza dermatologului. Este, de cele mai multe ori, o cadere brusca, pacientele observand la baie, pe perna, pe haine, la pieptanat, o cantitate mult mai mare de fire de par. De asemenea, aceasta cadere devine vizibila si la nivelul scalpului.
Factorii declansatori actioneaza in faza de crestere activa a parului (denumita anagen), ceeac ce determina intrarea mai rapida in faza de telogen (faza de repaus). Daca factorul de agresiune dureaza o perioada mai lunga, si perioada de carede va dura mai mult.
FACTORI CAUZATORI
- Deficitul de fier (anemia)
- Disfunctii tiroidiene
- Caderea fiziolagica dupa nastere (postpartum). La aproximativ 2-3 luni dupa ce femeia naste, apare o cadere de par importanta, cu rarefierea vizibila pe scalp, care dureaza 6-9 luni. Regenerarea se produce spontan dupa aceasta perioada.
- Contraceptivele orale – unele dau caderi de par in perioada administrarii, dar cele mai multe provoaca acesta cadere la oprirea utilizarii lor, la cateva luni
- Dieta inadecvata-deficitul de aminoacici, de acizi grasi esentiali, biotina, zinc, fier. Unele paciente acuza caderi de par in timpul sau dupa diere de slabire agresive, necontrolate.
- Afcetiuni grave: insuficienta renala cronica, afectiuni hepatice severe, boli mafigne, boli autoimune
- Boli infectioase, acute sau cronice (mai ales perioade febrile recurente). Aceste stari infectioase determina caderi de par si la copil.
- Medicamente – lista e foarte lunga ; tratamente hormonale, antipshihotice, citistatice, interferon etc
- Substante chimice – prin expunere accidentatla sau profesionala: mercur, plumb, arseniu, seleniu
- Substante chimice locale ; vopsele de par, solutii de “permanent”, substante de decolorare a parului
- Stresul acut. Una dintre cele mai importante si mai frecvete cauze de cadere de par.
TRATAMENTUL IN EFFLUVIU TELOGEN
Cel mai important este sa identificam si sa indepartam cauza. De aceea, de multe ori, sunt necesare investigatii de laborator, consult endocrinologic, o discutie cu medicul curant, pentru a putea evidentia cauza acestei afectiuni.
Sunt specialisti care sustin ca nu este nevoie de nici un tratament, deoarece parul va intra spontan in faza de anagen (de crestere), dar acesta perioada poate sa dureze cateva luni, timp in care parul cade in continuare.
Se recomanda, de obicei, administrare de zinc, biotina, acizi grasi esentiali, aminiacizi, toate aceste tratamente dureaza intre 3 si 6 luni.
Local se prescriu sampoane revitalizante, sau tratamente de stimulare a cresterii, dau de multe ori acestea au un efect minim.
Rezultatele apar incet, dupa cateva luni, cei mai multi pacienti observand aparitia de fire noi,mai scurte( printre cele lungi), ceea ce inseamna ca incepe procesul de regenerare.