Piciorul de atlet
Știu că te gândești…„eu nu sunt sportiv, deci nu mă interesează”, dar poate practici înot, polo sau doar frecventezi piscinele, e vară, nu?
… sau poate încălțămintea pe care o folosești în activitățile estivale este neaerisită.
… sau poate copilul tău este cel care practică un sport, afară sau pur și simplu se joacă într-o încălțăminte neaerisită.
Așa că este imposibil să nu găsești o utilitate a acestui articol acum sau mai târziu.
Dar ce afecțiune se poate dezvolta?
Piciorul de Atlet
Piciorul de atlet sau tinea pedis sau popular infecția fungică(ciupercă) a piciorului este o afecțiune dermatologică. O întâlnim în special la persoanele care merg desculțe prin locuri umede, publice, ca: marginea piscinei, vestiare, … Această „ciupercă” se poate dezvolta și atunci când purtăm încălțăminte care nu permite aerisirea piciorului.
Piciorul de atlet este o afecțiune localizată la nivelul labelor picioarelor. Ea se manifestă prin apariția descuamărilor straturilor tegumentare, mâncărimi (prurit), senzație de arsură, iar uneori pot apărea chiar și vezicule.
Ce trebuie să facem în momentul în care apar aceste semne: o vizită la medicul dermatolog pentru a primi un tratament corect. Ține minte: afecțiunile pielii pot avea semne care se aseamănă, dar cauza să fie difertită, doar ochiul specializat al medicului dermatolog poate face diferența.
Însă azi, noi îți facem câteva recomandări pentru a evita aceste neplăceri:
- Poartă pantofi de duș, sandale sau orice încălțăminte specifică atunci când mergi la bazin, piscină sau vestiarele acestora, inclusiv în camere de hotel.
- Alege vara să te încalți în sandale, atunci când este foarte cald afară, în acest fel piciorul îți este aerisit.
- Dacă desfășurați activități care necesită încălțăminte închisă, asigurați-vă că șosetele sunt din materiale naturale, fără sintetic, de asemenea schimbați șosetele dacă acestea sunt umede (mă refer la sportivi, montaniarzi…)
- Spălați-vă zilnic pe picioare cu săpun, apoi uscați-le complet.
- Alternați încălțămintea pe timpul verii, astfel chiar dacă piciorul a transpirat, până a doua zi pantofii se pot usca.
- Nu folosiți încălțămintea sau șosetele altor persoane.
- Încălțămintea fabricată din plastic, cauciuc provoacă transpirația piciorului și astfel creează mediul perfect pentru ciupercă.
Pentru a evita dezvoltarea acestei ciuperci este necesar să vă păstrați picioarele uscate. Această ciupercă se dezvoltă în mediu umed și cald…
…iar dacă vedeți primele semne de „picior de atlet” consultați medicul dermatolog.