Hiperpigmentarea pielii

Pe perioada verii, multe persoane observă apariația unor pete de nuanță diferită la nivelul pielii. Petele își accentuază culoarea în momentul în care pielea noastră suferă. Aceste pete reprezintă o afecțiune a pielii – hiperpigmentarea – și afectează în aceași măsură femeile și bărbații. Hiperpigmentarea pielii poate avea mai multe cauze, inflamatorii sau hormonale, dar cea pe care o abordăm azi, este cea provocată de expunerea la soare.

De ce să tratezi hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea deranjează în prima fază doar din punct de vedere al aspectului său. Astfel te poate influența emoțional. Apariația petelor pe față nu este tocmai de dorit atunci când te întorci din vacanță.

Hiperpigmentarea pielii este efectul creșterii cantității de melanină de la nivelul pielii. Această creștere poate fi determinată de mai mulți factori: cosmetice, medicamente, dar cel mai frecvent de expunerea neprotejată la soare. Așa cum am spus, în prima fază, hiperpigmentarea pielii nu este periculoasă, dar nerespectând condiții de protecție a pielii se poate ajunge și la cancerul de piele.

O evaluare corectă, pe care o realizează medicul dermatolog, este videodermatoscopia cu FotoFinder. Acestă evaluare fiind urmată de un tratament personalizat.

Cum tratăm hiperpigmentarea pielii?

În cele mai multe situații, această afecțiune dispare în momentul în care protejăm pielea de razele soarelui. Pentru o piele fără pete sunt necesare:

 • Folosirea cremelor cu protecție solară;
 • Hidratarea zilnică a pielii;
 • Folosirea unor creme de albire a zonelor afectate pe perioada nopții – recomandate de un specialist.

În cazul în care acestea nu dispar, apelați la un consult de specialitate. Medicul dermatolog poate efectua anumite tratamente în cabinetul său care să trateze hiperpigmentarea:

Ce să faci – evită expunerea excesivă la soare, mai ales la orele prânzului. Folosește pălărie, ochelari de soare și haine cu protecție solară, dacă ești în vacanță alege să stai la umbră. Folosește cremă cu protecție solară!!!

Ce să nu faci – renunță la produse care curăță pielea (scrub) și la recomandările vecinei. Sucul de lămâie sau scrubul abraziv poate înrăutăți hiperpigmentarea.

Întrebări pentru medicul dermatolog:

 1. Care procedură este potrivită pentru pielea mea? De ce?
 2. Care este frecvența la care trebuie să repet procedurile?
 3. Cât durează de obicei procedura recomandată?
 4. Care sunt efectele adverse care pot apărea în urma tratamentului?
 5. Cum trebuie să mă pregătesc pentru tratament?
 6. Tratamentul /procedura recomandată este dureroasă?
 7. Am nevoie de timp pentru recuperare după tratament/procedură?
 8. Care sunt restricțiile pe termen scurt, mediu și lung ale tratamentului/ procedurii?
 9. Care este costul tratamentului?

 

Alege ce este mai bun pentru pielea ta, ea reprezintă, nu de puține ori, cartea ta de vizită!

Dr. Jian Mihaela Anca